Herr Lows Konstkrönika: Inspiration till nya tankebanor och njutning för ögat – nästan allt är gratis att uppleva

Skribent:

karnevalab

Vacker installation i Gustavsbergs Konsthall.

Dags att ta på promenadskorna igen. Det du inte finner på egen hand, hjälper jag dig gärna med att hitta. Här är ett urval av vad som visas i Stockholm under sommaren. Glöm inte kameran, allt brukar vara tillåtet att fotografera för eget bruk, men fråga gärna personalen ändå.

karnevala”Karneval” Gustavsbergs Konsthall. Ute vid Farstaviken på Värmdö visar sju konstnärer och konsthantverkare bruksobjekt och fantasiföremål i en skickligt arrangerad symbios. Karin Karinson, Haidar Mahdi, Joakim Ojanen, Matilda Haritz Svensson, Sara Söderberg, August Sörenson och Emelie Thornadtsson är alla kreativa personligheter med stort kunnande. Här finns titlar som ”Keramiska fragment”, ”Objekt kring det dukade bordet”, ”Lustfyllda och samtidigt skrämmande figurer”, ”Vardagliga ritualer”, ”Det pågående och det bortglömda” samt variationer av olika mönster och installationer. Ljust, luftigt och spännande.

Agneta Livijn Showroom, ”Maldives flowers & interior” Från att under lång tid ha arbetat med keramik och stora oljemålningar, ofta med näckrosor, visar nu Agneta nya verk utförda med pastellkritor. Hon har även tidigare tecknat och testat olika tekniker, bland annat plexiglas (!), men nu har Agneta förstorat ett antal motiv till affischformat. Resultatet har blivit en doft av fransk sommar.

Henrik Vibskov, ”Tempo” Kulturhuset. Henrik är i sanning en allkonstnär och renässansperson i modern upplaga. Han tycks obehindrat röra sig mellan olika kreativa scener. Denne danske konstnär arbetar som modeskapare, musiker, formgivare och scenograf. Han är internationellt erkänd och beundrad för sin egenartade fantasi och fräckhet. Henrik Vibskov har bjudit på modeperformances där det dansats i vatten och arrangerat visningar där modellerna agerat komponenter i rörliga skulpturer. Oavsett vad denne konstnär skapar, känner betraktaren genast igen hans signatur, där humor mixas med grafiska element och serietidningsfärger. Obs: Ordinarie entré 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr.  Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Sommarutställning hos Galleri Helle Knudsen. Måleri, skulptur och grafik av Maria Lund, Joseph Davey, Helena Elfgren, Jenny Olsson, Signe Edström, Björn Krestesen, Kerstin Glamheden, Ditte Reijers, Mia Malmlöf, Brittmarie Järnström Lindell. Varierat och en blandning av mörker och ljus, allvar och lek.

Donald Baechler ”Early Works” Lars Bohman Gallery. Retrospektiv utställning. Denne amerikanske konstnär, född 1956 i Connecticut, bor och arbetar i New York. Han är väletablerad och mycket respekterad i konstvärlden efter att under många år haft uppmärksammade utställningar. Donald rör sig obehindrat mellan det till synes barnsligt enkla eller sofistikerade, graffiti med inslag av olika stilar inom 20-talets konst. Absurda paradoxer staplas på ett lekfullt och naivt sätt, om något hotar att bli alltför logiskt eller sammanhängande, då målas det över. Närmare än så här, kommer du inte de stora gallerierna i New York, så länge du befinner dig i Stockholm.

ingegerdramanIngegerd Råman, Kulturhuset. Nationalmuseum, som är stängt för en omfattande renovering, fortsätter sitt segertåg med lysande utställningar i Kulturhuset. Nu presenteras här för första gången en ”One Woman Show” (min formulering) med en av Sveriges mest tongivande formgivare, Ingegerd Råman. Hon har det klara glaset som sin signatur, men behärskar många helt skilda tekniker även i keramik, trä och naturfiber. Skisser, filmer och bilder kompletterar utställningen. Drygt 200 föremål finns att beskåda. Helhetsintrycket är, ursäkta mitt ofta återkommande uttryck, imponerande. Och det är ingen överdrift!

”Fryspunkt” Grundmark Nilsson Gallery. Samlingsutställning med fotografi. Med Julia Hetta,
Inka & Niclas, Martina Hoogland Ivanow, Jenny Källman, Margot Wallard, Pernilla Zetterman, Julia Peirone, Jaana Maijala och Bärbel Praun. “Fryspunkt” markerar i detta sammanhang det frysta ögonblick som en stillbild utgör.

Aidan Salakhova “Wailing Wall” Wetterling Gallery. Denna ryska konstnär, född 1964, bor och arbetar i Moskva. Aidan arbetar med stora skulpturer i vit “ren” marmor samt teckningar utförda i blyerts eller canvas. Sociala frågor och kvinnans roll i samhället utgör centrala delar i konstnärens verk. Den mest iögonfallande vita marmorskulpturen, är liggande på golvet. Jag associerar först till en kristusgestalt, titeln är “Love”. Jag blir guidad av galleriets personal, som berättar för mig att Aidan endast använder de renaste delarna av marmor och att arbetet är mycket tidsödande. Det är inte svårt att förstå.

Det var allt för I dag. Men ta en tur ut på Djurgården också. Där väntar stora skulpturer i det fria. Tony Cragg heter konstnären och några av hans skulpturer är över sex meter höga.

Bilderna nedan: 1, Agneta Livijn. 2 och 3,  Henrik Vibskov. 4, Donald Baechler. 5, Signe Edström. Foto: Lars Wickberg

agnetalivijn

henrikviskova

henrikviskovb

donaldbaechier

signeedstrom

15 juni, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *