Bokrecension: Den jag var av Meg Rosoff

denjagvar

Den jag var
Författare: Meg Rosoff
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-05
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: Lilla Piratförlaget
ISBN: 9789188279279

En disig morgon på 1960-talet, en strand någonstans utmed den engelska östkusten. En disciplinerad grupp internatskoleelever kommer springande på led. Det unga berättarjaget får nog och sätter sig ner, intill ett fallfärdigt skjul. Högt där ovanifrån hörs fåglars hesa skrin. Så skingras plötsligt hans tankar av en främmande röst: Vad gör du här? Mötet förändrar allt.

”Den jag var” av årets Astrid Lindgrens-pristagare Meg Rosoff är en vacker och fascinerande ungdomsbok, en av de fem av henne som hittills översatts till svenska.

Den unge 16-årige internatskolepojken Hilary har uselt självförtroende och möter Finn, en tystlåten och gåtfull Robinson Crusoe står utanför samhället. Finn verkar vara jämngammal med huvudpersonen, men Finn har lyckats hamna utanför samhällets kontroll, ingen anmälde Finn till myndigheterna och därför lever Finn helt ensam i en liten fiskebod.

Vår huvudkaraktär kommer från övre medelklassen och vantrivs med sitt liv. Han hatar livet på internatskolor och har lyckats bli utkastad från två skolor. Nu har han hamnat på den tredje, S:t Oswalds.

På ett sätt är miljön väldigt långt från det liv svenska ungdomar lever men samtidigt känner nog alla igen sig i vilsenheten inför att bli vuxen och att det finns en mängd underförstådda hierarkier i skolmiljön, även i svenska kommunala skolor, eller svenska friskolor för den delen.

I motiveringen till Astrid Lindgren-priset skriver juryn:
Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.

Den beskrivningen stämmer in exakt på den här boken. Hon överskrider såväl genrer som normer – och hon gör det bra, mycket bra. Boken går inte att slita sig ifrån, inte heller jag som passerat mina ungdomsår för flera decennier sedan kunde slita mig från boken. Berättelsen kröp in under huden på mig och jag kände med både Hilary och Finn och jag förstår dem båda, så väl.

Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder. Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. ”Den jag var” vänder sig visserligen till ungdomar men passar för de flesta att läsa, oavsett ålder, utan de allra yngsta.

12 juni, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Andra som skrivit om boken: Läsresan, Kulturbloggen, Bokgalleriet. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *