Dags att byta ut domarna i HD – de vet inget om samhället idag

Skribent:

Det svenska rättssystemet har stora brister. Det ser vi exempel på dagligen. Ett av de hemska exemplen har Dagens Nyheter rapporterat om de senaste dagarna: om hur massor av företag och kommuner blivit utsatta för utpressningsvirusen lurar många oskyldiga människor på pengar. Ändå lägger polisen i Sverige ned alla anmälningar, utan utredningsinsatser.
DN berättar:
Utpressningsvirus, även kallat ransomware, har blivit ett växande problem i Sverige. DN kunde på onsdagskvällen avslöja att ligan bakom attackerna tjänar många miljoner kronor på sin verksamhet.

Svenska polisväsendet lägger dock ned alla utredningar och låter detta fortgå. Man kan undra om det är lathet eller korruption eller okunskap eller nonchalans från polisledningens sida.

På samma sätt visar Högsta Domstolen att deras domare troligen är födda för flera sekler sedan och inte har minsta kunskap om samhället idag. Vi måste varenda en som har en mobiltelefon av så kallad smart phone-modell betala extra skatt för att vi laddar ned musik och film med dessa. Men stopp: det gör vi ju inte. DET GÖR VI JU INTE. Vi lyssnar på musik med streaming-tjänster av typ Spotify som vi betalar för, vi ser på film med tjänster som Netflix, som vi betalar för.

HD:s domare står ändå fast vi att vi måste betala extra skatt för något vi inte gör. Det är helt sjukt hur samhället kan tvinga på oss skatter för något vi inte gör.

Ett pressmeddelande från Elektronikbranschen skriver:
Högsta Domstolen har idag meddelat dom i målet mellan Telia och Copyswede om privatkopieringsersättning för vissa mobiltelefoner. Enligt domstolen är de aktuella mobiltelefonerna särskilt ägnade för privatkopiering. Konsumenterna ska alltså betala ersättning. Detta är enligt ElektronikBranschen högst olyckligt och orättvist.

”Domen visar att det är dags att ändra lagstiftningen. Den baseras på ett konsumentbeteende som inte längre aktuellt, eftersom konsumenterna har gått över till strömmade tjänster för både musik och film/serier där de redan betalar ersättning till upphovsrättshavarna”, säger Klas Elm, vd i ElektronikBranschen.

Avgörande är enligt domstolen om anordningarna har egenskaper som gör dem i hög grad lämpade för privatkopiering. Dessutom måste man kunna anta att de kommer att användas för privatkopiering i en inte oväsentlig omfattning. En användarundersökning från Ipsos som presenterades i maj visar att privatkopieringen av musik, film och TV-serier i smartphones har i stort sett upphört. 1 503 respektive 1 565 personer fick svara på hur de via olika enheter under den senaste månaden har lyssnat på musik respektive tittat på film och serier. Bara 5 procent använder privatkopierad musik och 3 procent privatkopierad film och serier.

”Det är stötande att lagstiftningen får dessa konsekvenser. Det är orättvist mot konsumenterna och det solkar bilden av Sverige som ett modernt digitalt samhälle. När skillnaden mellan upphovsrättslagen och verkligheten blivit allt för stor, riskerar respekten för upphovsrätten att urholkas. Nu måste lagen ändras så att vi får ett modernt system för att ersätta upphovsmännen. fortsätter Klas Elm.

”Innan lagstiftningen ändrats ger upphovsrättslagen stöd för en kraftig nedsättning av avgiftsnivån. Copyswedes samlade krav motsvarar en halv miljard kronor, vilket är oskäligt när privatkopieringen i princip har upphört”, avslutar Klas Elm.

10 juni, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *