Herr Lows Konstkrönika: Nu öppnar vi sommarens första godispåse

Skribent:

emmawineus

Emma Winéus.

Dags för ännu en promenad och nya upplevelser i Stockholm. Det blir till en härlig blandning och förhoppningsvis ett gott urval. Att ”scanna av” hela det rika kulturutbudet, är en näst intill omöjlig ambition. Om man som jag, gillar konst, teater, film, musik och litteratur, då kan hjärnan lätt bli överhettad. Det gäller alltså att försöka välja efter intuition. Till viss del går det att öva upp, men vi tycker ju alla olika. Nu börjar vi.

Emma Winéus, Galleri Movitz. Emma arbetar som konstnär och inredningsarkitekt. Hon växte upp i ett kreativt hem i Jönköping med en mamma som kläddesigner och en pappa som konstnär. Omgiven av pastellkritor, akrylfärg och tygbitar satt Emma som barn på golvet och målade. Hon klippte och klistrade i mammas och pappas ateljé. Intresset för färg, ljus och bild vaknade alltså tidigt. Emma fotograferar också och hade tidigt ett eget mörkrum. Numera är ju nästan allt foto digitalt. Hennes konstverk är abstrakta i klara färger ”som man blir glad av”. Sedan en tid har Emma tagit paus i sitt yrke som inredningsarkitekt för att måla på heltid.

josefinawendelcarlssonJosefina Wendel Carlsson, Place Nox. (Bilden till höger). Hon föddes i en bohemisk familj. Pappa målade både akvarell och olja och det fanns alltid bra material, penslar och färger för Josefina: – Jag var som en liten fabrik för att citera min mamma, producerade så mycket teckningar att mina föräldrar skickade dem till en ”barnteckningsforskare” i Eskilstuna, säger hon och fortsätter: – Inom konsten är jag i stort sett autodidakt, men jag har förutom en estetisk inriktning på gymnasiet även gått flertalet kortare utbildningar bland annat inom silversmide, grafisk design och illustration, samt en yrkesutbildning till dekoratör.

Inspirationen till sitt måleri hämtar Josefina från olika håll. Ofta finner hon grundmotiv i naturens växter och blommor, där formen kanske finns i verkligheten, men fantasin helt får styra hur slutresultatet blir: – Det får gärna finnas en mystik och lust att upptäcka den där förtrollande och spännande miljön som jag besökte som liten, berättar konstnären. Resultatet blir en sagovärld där allt kan hända.

Artemis Valsamaki, ”Landscapes of the mind”, Platina. Smyckekonstnär som arbetar i olika metaller. Artemis är född i Grekland och detta är hennes första utställning i Sverige. Titeln syftar på människors sökande efter att förstå livet och mysteriet med själens odödlighet. Hon refererar till grekisk mytologi och arbetar mycket med symboler. Artemis berättar sagoliknande historier om mänskliga drömmar, längtan, rädsla och galenskap.

Linnea Rygaard, är en av eleverna på Konsthögskolan (Bilden nedan till höger). Hon målar i stort format med olja och akryl, undersöker samspelet mellan linjer och djupverkan. En av hennes tre målningar får mig att associera till baksidan av en teaterkuliss, och Linnea skiner upp när jag berättar för henne om min tanke. Som vanligt är Konsthögskolans vårutställningar spridda över stan. Dessvärre ger allt detta även ett lite urvattnat helhetsintryck. Jag saknar substans. Med undantag av den stora utställningen i en före detta klädbutik på Sergelgatan, utgör årets upplaga inte mycket att minnas. Det känns oinspirerat och bitvis faktiskt lite slarvigt. Men det finns godbitar, som Fredrik Erikssons lilla väl fungerande kloakbil (!) med snedställda framhjul för att komma fram i tunnlarna. Och, som sagt, de 22 eleverna på Sergelgatan 10 visar att de efter fem års slit verkligen har bra idéer att visa upp. Nu är det nästan Mästare. Hela utställningen har de dessutom byggt upp själva.

Samlingsutställning. Tema: Vänner. Grafiska Sällskapet. 115 konstnärer i olika åldrar från hela Sverige visar 195 grafiska blad. Linoliumsnitt, grafiska tryck, träsnitt, potatistryck och kopparstick blandas till ett mycket varierat och spännande collage. Mångfalden imponerar.

linnearygaard
Rolf Wertheimer, Åmells Konsthandel. I ett mindre rum en trappa upp visas ”Stockholmsbilder” med fotografen Rolf Wertheimers svartvita dokumentära fotografier av Stockholm. Som en av de stora stockholmsskildrarna inom svenskt fotografi har han under mer än fem decennier med stor känsla och skarp blick fångat staden och dess invånare i sina fotografier. Som flanerande fotograf har Wertheimer fångat både små ögonblick och historiska skeenden i staden. Utställningen visar bilder från det vibrerande 1960-talet som visar både den moderna stadens framväxt med Hötorgsskraporna och det glada folkvimlet i Kungsträdgården.

”Sommarpärlor” utgör den större delen av ytan i Åmells Konsthandel. Här har samlats måleri från två sekler. Som en inspirerande försmak av kommande semesterfröjder visas skärgårdsklippor med solglittrande vatten, färgsprakande blomsterstilleben och andra somriga motiv från både stad och land. Utställningen rymmer såväl klassiskt som modernt måleri och bland de representerade konstnärerna finns både kända och mindre välkända namn: Isaac Grünewald, Anna Palm, Inge Schiöler och Josefina Holmlund är bara några exempel.

Leif Moberg, Galleri Lyktan. I Leifs bildvärld dominerar natur och miljöer. Tekniken för tankarna till expressionism. Sjok av ljus och solblänk, är typiska inslag. Leif målar främst olja på duk med palettkniv, ofta efter egna fotografier. – Jag vill ha solljus för att få fina färger och skuggor, men ruskväder är också spännande, säger Leif. Människor i rörelse, spänsten i linjerna, allt blir vad jag känner för tillfället, Och jag målar väldigt snabbt, gillar inte att ”peta” för då blir det orent och smetigt, tappar spänsten, avslutar Leif. Denne konstnär har en gedigen utbildning och arbetar mycket professionellt i en alldeles egen stil. Motiven verkar vara i rörelse, som i en film. Mycket skickligt.

Bilderna nedan: 1, Artemis Valsamaki. 2, Leif Moberg. 3, Rolf Wertheimer. Foto: Lars Wickberg

artemisvalsamaki

leifmoberg

Rolf Wertheimer

9 juni, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *