Crossing Lines säsong 3 – bättre är de två första säsongerna

crossinglines_season3

Crossing Lines
Skapad av Edward Allen Bernero och Rola Bauer
Första säsongen hade premiär den 9 juni 2013 öppningen av tv-festivalen i Monte Carlo. Det var första gången en tv-serie fick öppna festivalen.
Visas i Sverige på Netflix
Tre säsonger finns och alla tre går att se på Netflix

Crossing Lines är en tv-serie om ett gäng tuffa poliser i Europa som tar hand om fall som berör flera länder. Om en seriemördare kidnappar och mördar en ung kvinna i ett land och sedan dumpar liket i ett annat land kan det vara svårt för poliserna i de enskilda länderna att få överblick, att lösa fallet.

Polisstyrkan arbetar nära Internationella brottmålsdomstolen ICC (International Criminal Court,i Haag, Nederländerna. Initiativtagare till polisstyrkan är Michel Dorn, en domare på ICC, som spelas av Donald Sutherland.

Crossing Lines är helt klart inspirerad av den amerikanska succé-tv-serien Criminal Minds. Det märks i uppbyggnad av karaktärer i dramaturgin, hur vi samtidigt som vi får följa spännande fall också sakta får lära känna de olika polisernas bakgrund och livssituation. Båda serierna är relativt jämställda i tillsättningen av rollerna. Där är några män och några kvinnor och minst en som är mörkare i huden.

Ett plus för Crossing Lines är att handlingen utspelar sig i Europa och att karaktärerna kommer från olika europeiska länder. Det är kul att se bilder och miljöer från Frankrike, Belgien, Danmark, Slovakien och övriga europeiska länder.

Crossing Lines skiljer sig i de två första säsongerna dock rejält från såväl Criminal Minds som andra liknande serier på en punkt: i Crossing Lines kan en huvudkaraktär plötslig bli skjuten och dö. Helt utan vidare. Ja inte utan vidare förstås. De har ett farligt jobb, men en serie brukar inte ta död på sina huvudkaraktärer.

Nu har säsong 3 kommit och då är det inte många kvar alls från den ursprungliga polisstyrkan, förutom domaren Michel Dorn är det Arabela Seeger (spelad av Lara Rossi) och den fantastiska IT-teknikerna och hackern Sebastian Berger (spelad av Tom Wlaschiha).

De första två säsongerna hade Donald Sutherland en mer undanskuffad roll. Nu i tredje säsongen tycks seriens producent och regissör förstå att utnyttja hans storhet och de har låter honom träda fram och bli något av en huvudkaraktär. Det var lite haltande i de två första säsongerna – vem var huvudkaraktären? Den amerikanske polismannen Carlton ”Carl” Hickman (spelad av William Fichtner) eller polisstyrkans chef Louis Daniel (spelad av Marc Lavoine) eller vad det domaren Michel Dorn? I den tredje säsongen är rollerna tydligare – och det är till seriens fördel.

Det förvånar mig, men jag tycker faktiskt att den tredje säsongen är bättre är de första två. Jag tycker inte ens det är nödvändigt att se de första två säsongerna. Om du blir nyfiken på serien går det alldeles utmärkt att börja med den tredje säsongen direkt.

26 maj, 2016

Det här inlägget har 3 kommentarer.

 1. Svart-Stina skriver:

  Jag har börjat på säsong tre och blir lite irriterad på att det lämnats diverse saker öppna från säsong två som man velat få svar på. Blev som ett glapp och större delen av persongalleriet är borta (jag gillade ju verkligen Hickman och Vittoria 🙁 ). Kommer svaren senare i säsong 3 eller har de bara släppt det??

 2. Rosemari Södergren skriver:

  Tror tyvärr att Hickman inte kommer tillbaka. Tror de bara släppt det. Det är i och för sig trist.

 3. Tomas Karlsson skriver:

  Du skojar väl?

  Crossing Lines är ju värdelös utan Carl Hickman.

  Och på tal om att ta död på huvudkaraktärer. De lät ju Carl Hickman bara försvinna och tog i och med detta död på hela serien.

  Jag hoppas verkligen de har begravt serien. Den borde ha begravts redan efter säsong 2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *