Snart har Bollywoodoperan Italienskan i Alger premiär på Subtopia

Skribent:

bollywood

Bollywoodoperan är en operaföreställning som omvandlar Rossinis komiska opera ”Italienskan i Alger” till en Bollywoodfilm-föreställning. Föreställningen involverar uppåt 200 barn och vuxna tillsammans med professionella operasångare, musiker, dansare och Botkyrkas egen rapartist Dogge Doggelito. Den 25 maj har Bollywoodoperan premiär på Subtopia i Botkyrka.

Ett pressmail berättar mer:
Bollywoodoperan är ett gränsöverskridande kulturprojekt baserat på Rossinis komiska opera Italienskan i Alger. Projektet genomförs i samarbete med Subtopia, Botkyrka Kommun och Kulturskola, Spektrum-körerna i Botkyrka, ABF Botkyrka-Salem och Kulturskolan Fejm, och under våren har professionella operasångare, musiker och scenografer tillsammans med Botkyrkaborna arbetat intensivt i förberedelserna inför premiären.

– Operaföreställningen ska verka för en förståelse av att alla människor delar gemensamma kulturtraditioner med rötter i Afrika och där operakonsten kan spåras tillbaka till Indien för 5 000 år sedan. Produktionen tar tillbaka operakonsten till dess födelseplats och gifter ihop den med en modernare konstform, Bollywoodfilm, förklarar initiativtagare Charlotta Huldt.

Det var sex år sedan som Charlotta Huldt började skriva på Bollywoodoperan som en reaktion mot den polarisering som hon såg i samhället. Förhoppningen är att nyansera bilden av ”vi och dem”.

– Alla människor delar samma kulturtraditionshistoria sedan hundratusentals år tillbaka. Allt tal om ”vi och dem” har endast syfte att splittra och skapar en dehumanisering, som historiskt sätt fått förödande konsekvenser. Med Bollywoodoperan vill jag belysa vår gemensamma historia, berättar Charlotta Huldt.

Under juldagarna 2015 reste det konstnärliga teamet för Bollywoodoperan till Goa i Indien. I Goa köptes inte mindre än en halv kilometer tyg och cirka 30 kostymer syddes upp. Rekvisita, musikinstrument och smycken köptes in, och resan bidrog till att teamet kunde samla in allt som krävdes för att förverkliga den sceniska grundtanken med projektet.

Rossinis komiska opera ”Italienskan i Alger” är den operaföreställning som utgör stommen i Bollywoodoperans berättelse.

– Jag upplevde det som ett självklart val, eftersom den påminner mycket om Bollywoodfilm. Italienskan i Alger har samma uppbyggnad av glädje, ilska, sorg som bryter ut i sång, dans och musik, menar Charlotta Huldt.

Bollywoodoperan har premiär på Subtopia i Botkyrka 25 maj och visas sedan 27, 28, 29, 31 maj samt 1 juni.

12 maj, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *