Privatkopieringen av musik och film har i stort sett upphört – privatkopieringsersättningen är absurd

Skribent:

piratkopiering

Privatkopieringen av musik, film och TV-serier har i stort sett upphört. Svenska konsumenter riskerar att drabbas av orättvisa extrakostnader. Det visar en ny undersökning som Ipsos har genomfört på uppdrag av ElektronikBranschen. Det dramatiska resultatet intensifierar behovet av att omedelbart ändra det svenska systemet för privatkopieringsersättning, skriver Elektronikbranschen i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att andelen som privatkopierar, med alla apparater och både för musik och film/serier idag ligger på ensiffriga procenttal:
med smartphone: musik 5 procent, film och serier 3 procent
med surfplatta: musik 3 procent och film och serier 8 procent
med PC: musik 3 procent, film och serier 9 procent

Elektronikbranschen påpekar det absurda i att svenska konsulter måste betala privatkopieringsersättning vid köp av smartphones, surfplattor och PC, vilket kan kosta upp till 450 kronor mer när de köper en smartphone. Hur mycket beror på hur många gigabyte, alltså lagringsutrymme, apparaten har.

– Ska hemlandet för det ledande företaget inom streamade musiktjänster ha en gigabyteskatt som straffar sådana tjänster? Detta skulle innebära orättvisa dubbelbetalningar för konsumenterna. Det vore absurt att kraftigt öka intaget av privatkopieringsersättning samtidigt som privatkopieringen i stort sett har upphört, säger Klas Elm, vd i ElektronikBranschen, i pressmeddelandet.

I undersökningen har 1.503 personer fått svara på hur de via olika enheter under den senaste månaden har lyssnat på musik, medan 1.565 personer har fått svara på hur de via olika enheter under den senaste tiden har tittat på film och serier. Undersökningen genomfördes i mars 2016 och baseras på ett representativt urval av den svenska befolkningen från 16 år och uppåt.

Jag kan inte annat än hålla med Klas Elm som påpekar:
– Med anledning av resultatet måste regeringen nu omedelbart utreda ett nytt system för privatkopieringsersättningen. Nuvarande system gör att konsumenterna kan tvingas betala privatkopieringsersättning samtidigt som de redan betalar upphovsrättsersättning via Spotify och Netflix – de tjänster som undersökningen visar att de framför allt använder. Vi behöver ett system för den digitala tidsåldern, fortsätter Klas Elm.

– I Finland och Norge har nyligen införts ett system där konsumentens avgifter avskaffats och upphovsmännen ersätts över kulturbudgeten. Ersättningen där baseras på regelbundna marknadsundersökningar, så att ersättningen kan anpassas till teknikens och privatkopieringens verkliga omfattning. Det är dags att Sverige går samma väg, avslutar Klas Elm.

11 maj, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *