Hedwig And The Angry Inch – en omtumlande resa man aldrig vill ska ta slut

Skribent:

hedvigpressbild1

Hedwig And The Angry Inch
Manus John Cameron Mitchell och Stephen Trask
Översättning text Pia Gradvall
Översättning sångtexter Magnus Skogsberg Tear
Regissör Hugo Hansén
Musikaliskt ansvarig Kristofer Nergårdh
Koreografi Denise Holland Bethke
Kostymdesign Annsofi Östbergh Nyberg
Mask & perukdesign Erika Nicklasson
Scenografi Marcus Englesson
Premiär på Göta Lejon i Stockholm 6 maj 2016

Hedwig föds i Östberlin men hamnar, efter en misslyckad kärleksaffär med en amerikansk soldat, i USA där hon träffar Tommy. Tommy ska inte bara visa sig vara en utmärkt låtskrivarpartner utan han är även Hedwigs stora kärlek. Efter en misslyckad könskorrigering där Hedwigs kön opererats om till ett slags mellanting kan Tommy inte acceptera att Hedwig inte är en biologisk kvinna och lämnar henne. Med sig tar han alla låtar de skrivit tillsammans och med dom blir han världens största rockstjärna. Hedwig skaffar sig då ett eget rockband som hon döper till Hedwig and The Angry Inch. Tillsammans med sitt band drar Hedwig upp på turné i Tommy Gnosis spår och spelar i alla städer där han spelar.

Hedwig_press_5_Mattias_Edwall2Hedwig and The Angry Inch är en färgsprakande musikal om kärlek, svek och om att vara sig själv. Som Hedwig ser vi en helt magisk Ola Salo som i klackar, glitter och gigantiska peruker berättar Hedwigs historia med sång och dans. Tillsammans med sitt band, bestående av kapellmästare Kristoffer Nergårdh(keyboard), Conny Bloom(gitarr), Rebecca Meiselbach(trumor), Henrik Nilsson(bas) och Victor Hvidfeldt(gitarr), levererar de glamrocksdoftande powerlåtar till färgsprakande scenografi. Hedwigs sidekick och man, Yitzak, som spelas av Lisa Stadell är en tung partner och hennes magnifika röst tillsammans med Ola, jag finner knappt ord.

Låtarna har översatts till svenska och en sidostory som Beck-the musikal är vansinnigt rolig. Det är aldrig en tråkig stund på scen och med sina 100 minuter är Hedwig and The Angry Inch en omtumlande resa man aldrig vill ska ta slut. Man skrattar med Hedwig men man vill bitvis även bara rusa upp på scen och ge henne en stor kram.
Jag älskade Hedwig and The Angry Inch och jag vill verkligen att alla ska se den! Visst finns den som amerikansk film, men den är, enligt mig, inte ens i närheten av denna uppsättning. Min dejt för kvällen som valt att titulera sigsjälv som ”musikalhatare” älskade föreställningen och satt som klistrad i sin stl under hela showen, så bara det är ett gott betyg. Musikalen spelas endast under maj månad så skynda att se den NU innan det är för sent.

Medverkande
Hedwig Ola Salo
Yitzak Lisa Stadell
Skszp /kapellmästare & keyboard Kristofer Nergårdh
Krzyzhtoff/gitarrConny Bloom
Zbigniew/gitarr Victor Hvidfeldt
Jacek/basHenrik ”Kisa” Nilsson
Schlatko/trummor Rebecca Meiselbach

Hedwig_press_6_Mattias_Edwall3

7 maj, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *