Iggy Pop och Post Pop Depression Tour på Cirkus – en stark konsert

iggycirkus2016

Iggy Pop och Post Pop Depression Tour
Cirkus i Stockholm, 4 maj 2016
Betyg 4

Iggy Pop gör nog aldrig sin publik besviken. Han är en legendar. Han har en total självklarhet på scen och står stadigt i sig själv, han bjuder på sig själv men fjäskar aldrig. Publiken var heltänd och jag tror de flesta var mycket nöjda när Iggy gästade Cirkus i Stockholm tillsammans med Queens of The Stone Ages frontman Josh Homme och Joshs bandkompisar Dean Fertita och Troy Van Leeuwen, Arctic Monkeys trummis Matt Helders och gitarristen och bassisten Matt Sweeney.

I våras släppte denna konstellation albumet ”Post Pop Depression” som fick mycket positivt mottagande och av bland annat Aftonbladets recensent påstås kunna vara den bästa Iggy-plattan sedan 30 år gamla ”Blah blah blah”. Det är förstås något som kan diskuteras, Iggy Pop har släppt flera starka album. Oavsett är denna uppsättning musiker perfekt för Iggy. Det är tungt, det är rock som möter punk och vissa inslag av pop på ett oemotståndligt sätt. Jag tror ingen i publiken kunde sitta still och många sjöng med, gungade med till varenda låt.

Jag gissar att majoriteten i publiken på Cirkus var fans till Iggy. Utlovat var en blandning av de nya låtarna och en del klassiska Iggy-låtar – och så var det, i en mycket bra blandning dessutom. Men det går inte att komma ifrån att publiken tände till allra mest till de stora Iggy-låtarna, framför allt ”Passenger” och ”China Girl”, två låtar som de bjöd på före de sju extranumren. ”Break Into Your Heart” som av många angetts som den bästa låten på det nya albumet var första låten bland extranumren – och det märktes att just den låten hade hunnit sätta sig bland publiken en del.

Iggy ger sig ut bland publiken,

Iggy ger sig ut bland publiken,

Iggy tycker om sin publik, han bjuder på sig. Han hälsar på de fans som lyckats ta plats långt fram, men han ger sig inte med detta utan ger sig ut bland publiken flera gånger under konserten. Förmodligen är han en mardröm för säkerhetsvakterna. Han gick runt på flera håll och många fick chansen att hälsa och ta närbilder på honom.

Post Pop Depression Tour, ja vad menar han med Post Pop? Efter popmusiken eller efter Iggy Pop? Oavsett är det tourens konsert i Stockholm långt från något som har med depression att göra. Iggy har lyckats komma helt rätt. Tillsammans med Josh Homme och de andra har han hittat både känslan från sina Bowie-producerade 70-talsklassiker från Berlin-perioden och nyare rockrytmer.

Iggy Pop (som förresten egentligen heter James Newell Osterberg) är född 21 april 1947 i Muskegon, Michigan, så han har nyligen fyllt 69 år. Och sina år bär han med den äran. Han är punk, han är rock, han är tuff pop, han är Iggy och han är stor.


5 maj, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *