Nya vägar på Klara soppteater: Skilsmässodrama i poetisk tappning

Skribent:

Nya vägar Premiär 3 maj 2016 
Klara Soppteater Kulturhuset Stadsteatern 2016 MEDVERKANDE PÅ SCENEN Medverkande Jakob Fahlstedt Birgitta Egerbladh PRODUKTION Regi och koreografi
Birgitta Egerbladh

Scenografi och kostym
Annsofi Nyberg

Musik
Birgitta Egerbladh

Dramaturg
Marie Persson Hedenius


Nya vägar
Regi och koreografi: Birgitta Egerbladh
Scenografi och kostym: Annsofi Nyberg
Musik: Birgitta Egerbladh
Premiär 3 maj 2016 , Klara Soppteater

Nya vägarJag undrade över vilka Nya vägar (även dikt av Karin Boye) vi skulle få höra om i dagens föreställning på soppteatern. Scenen var spartanskt möblerad med fyra pinnstolar av 60-talssnitt, en golvlampa och ett piano. Det var Jakob Fahlstedts Ragnar, som sökte nya vägar. Han inledde med ett tacktal till sin hustru (pjäsen bygger på Kristina Lugns drama Rut och Ragnar) han tackade henne hjärtligt för att hon sagt ja – man förväntar sig ju att han ska säga till frieriet en gång i tiden – men så kommer det – till skilsmässan! Sedan fick vi följa Fahlstedt och Egerbladh genom existensens olika sinnesstämningar, lycka och solsken blandat med ångest och kval. Allt iscensatt genom dans, suggestivt pianospel och monologer av välkända poeter.

Först fick vi höra Karin Boyes dikt ”I rörelse” i två olika versioner, det blev en snygg och tankevärld inledning. Sedan följde fler dikter av Boye liksom av Kristina Lugn, Hjalmar Gullberg och Barbro Smede, många av dem fint tonsatta av Birgitta Egerbladh. Jag njöt av pianomusiken och texterna som flöt ihop på ett magnifikt sätt. Dikter av Werner Aspenström, Artur Lundkvist, Bo Setterlind och Anton Tjechov fanns också med i föreställningen.

Väldigt rolig var Birgitta Egerbladhs kombinerade gymnastik- och dansuppvisning mitt i pjäsen, hennes mimik och kroppsspråk var enastående humoristiskt. Liksom förvåning blandad med uppgivenhet, uttryckt med små suckar och kvidanden. Även Fahlstedts skådespel var uttrycksfullt med snabba växlingar mellan olika uttryck för sorg och glädje i livet.

Citat jag lade på minnet: Sardinen vill att burken öppnas emot havet (Werner Aspenström). Så sant!

Det var vackert, det handlade om livet och som så många gånger förr om människans ensamhet och kluvenhet. Och att de korta mänskliga mötena ofta kan vara de mest föredömliga, men också de minst krävande.
De olika dikterna var väl utvalda och det blev genom kombinationen av dem, som de nya vägarna kunde sökas.

Medverkande: Jakob Fahlstedt, Birgitta Egerbladh

Nya vägar Premiär 3 maj 2016 
Klara Soppteater Kulturhuset Stadsteatern 2016 MEDVERKANDE PÅ SCENEN Medverkande Jakob Fahlstedt Birgitta Egerbladh PRODUKTION Regi och koreografi
Birgitta Egerbladh

Scenografi och kostym
Annsofi Nyberg

Musik
Birgitta Egerbladh

Dramaturg
Marie Persson Hedenius


4 maj, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *