”Hem, ljuva hem” – Nordens Fotoskola ställer ut på Galleri Kontrast i Stockholm

Skribent:

nordensfotoskola

Stina Stjernkvist.

Vernissage. Utställningens titel får ses som ironisk. När nu 18 elever från Nordens Fotoskola visar sina fotografier, är de fullblodiga proffs. Efter fyra terminer bevisar det med all tydlighet hur skickliga de är. Motiven är både konstnärligt och journalistiskt mycket övertygande. Jag tycker mig se ”Årets Bild” både här och där.

Nordens Folkhögskola på Biskops Arnö, är en treårig yrkeshögskola, varav det sista året ägnas åt praktisk verksamhet ”ute på fältet”. Meningen är att de unga kreatörererna skall vara färdiga att arbeta självständigt och professionellt när de kliver ut i världen. Dessa bildjournalister kommer säkerligen att låta höra tala om sig i framtiden. De har tryggat återväxten!

Här möter du tre av eleverna, men faktiskt allt på dessa väggar är sevärt och tankeväckande.

Stina Stjernkvist har dokumenterat ett elevhem för flickor och följt Elin som bor tillsammans med 27 andra tonårstjejer. ”Jag kan bli allt!” Säger Elin bestämt. Stinas fotoserie är nära inpå, utan att störa. Det blir intimt med full respekt.

Christine Richter kallar sin bildserie ”Mitt autentiska jag”. Alexis har fötts i fel kropp. Upplevelsen av att ens könsidentitet inte stämmer med det kön man blivit tilldelad vid födseln, blir till en hård kamp genom livet. Alexis är kvinna. Inte man. ”Nu behöver jag inte anpassa mig längre” säger hon. ”Nu kan jag helt och hållet vara mig själv”. När jag möter Christine och Alexis framför bilderna, blir jag berörd och varm om hjärtat.

Felicia Andreasson. Hemmet skall vara en plats där vi känner trygghet, men många lever i ett medberoende och känner ständig utsatthet och oro. ”När vi säger att allting är bra” heter Felicias serie mörka bilder. Ett tidsdokument där jag tyvärr inte ser mycket hopp.

Galleri Kontrast håller alltid en mycket hög kvalitet på de bilder som visas. Eleverna från Nordens Fotoskola utgör inget undantag. Förutom journalistik nyfikenhet, kreativ känslighet och fulländad teknik, är detta något mer. Empati. Intelligent fångad verklighet och viktiga dokument, presenterade så vackert mitt i allt elände.

Bonustips: Katalogen är fin och genomarbetad med samtliga fotografer och deras bilder återgivna i hög tryckkvalitet. För endast 20 kronor! Inträdet är fritt, men frivillig avgift uppskattas stort. Det kostar nämligen en hel del att vara så här seriös.

Sammantaget en viktig fotografisk utställning.

Nedan: Bild 1, Alexis med Christine Richter.  Bild 2, Felicia Andreasson. Foto: Lars Wickberg

nordensfotoskola2

nordensfotoskola3

2 maj, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *