Herr Lows konstkrönika: Välkommen att möta Alexandra, Kira, Xylon, Jacob och Julia

Skribent:

konstkronika

Alexandra Berggren.

Det är den första riktigt värmande vårdagen i Stockholm. Solen smeker alla oss som tålmodigt kämpat igenom ännu en lång, mörk och kylig del av året. Besökarna på de många gallerierna blir flera och människor börjar att prata med varandra igen, leende. Kvaliteten på det som visas är nästan genomgående av förbluffande hög konstnärlig och teknisk standard. Här får du smakprov på fem helt olika stilar, men allt är sevärt.

Alexandra Berggren, ”Den magiska upptäcktsresan” på Galleri Bellman.
Alexandra tar oss med på en resa både i det yttre och det inre. Det är målningar i akryl, olja och blandteknik på duk eller träpannå. Motiven är hämtade från Sverige och Bali. Det är fantasifullt, varmt och färgsprakande. En oväntad upplevelse är det, att Alexandra behärskar många olika manér. Det är inte ofta jag ser en konstnär variera sitt skapande så mycket på en och samma visning. I samband med utställningen presenterar konstnären även ett vackert litet häfte med färgbilder – och egna dikter. Alexandra skapar även små skulpturer.

Kira Malmsten, ”Väntan” på Galleri Hera.
Skulpturer uppbyggda av tunna metallstänger och virade metalltrådar. Verken är stickade med fingrarna!!! Kira använder inga stickor. Det är ett mycket ovanligt och tidskrävande sätt att arbeta. Många av skulpturerna är dessutom stora. Kira är född 1949 och var under sin skoltid elev i Kristofferskolan. Hon har haft en lång rad separat- och samlingsutställningar, samt offentliga utsmyckningar. Kira Malmsten (kusin till nyligen avlidna författaren Bodil Malmsten) är mycket skicklig och hennes personlighet bidrar starkt till ett givande möte.

”XYLON” på Galleri Helle Hansen.
Xylon är grekiska och betyder trä. 41 konstnärer ur föreningen Xylon visar träsnittstekniken, men även verk ur andra material såsom linoleum, plast och våtrumsmattor. Föreningen bildades 1912, men den urgamla metoden med träsnitt används fortfarande i konsten. Redan för 2000 år sedan arbetade man på detta sätt i Kina. Att döma av den bild jag visar här nedan, har konstnären Hans Eliasson kommenterat vår egen tid, med ett stänk av svart humor …

Deltagande konstnärer: Bertil Almlöf, Kristina Anshelm, Annikka Arvidsson, Lars Arvidsson, Lena Blohmé, Göran Boardy, Christer Carlstedt, Christel Copp, Ole Drebold, Hans Eliasson, Lars Eriksson, Eva Forsberg, Camilla Gunnar, Kjell Hellström, Tomas Herngren, Anders Karlsson, Maret Kjellberg, Karin Klöör, Maria Lagerborg, P-O Larsson, Fredrik Lindqvist, Jeanette Lindstedt, Elisabeth Lundqvist, Helena Mellin, Ronald Miller, Eva Mossing Larsen, Kristina Munklinde, Bente Olsen, Bertil Olson, Göran Persson, Marja Ruta, Olof Sandahl, Staffan Schönberg, Peter Sternäng, Ingela Svensson, Kersti Söderström Ergon, Yuping Wang, Chun Lee Wang Gurt, Ulla Wennberg, Anna Westin, Ulla-Carin Winter och Amalia Årfelt.

Jacob Södergren, ”Chaos in Balance” på Galleri Eklund.
Jacob är född 1987 i Stockholm, där han också bor och arbetar. Han har examen i Teknisk Design vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Måleri och modern konst har länge varit Jacobs stora intresse. Han provar gärna nya stilar och tekniker. Konstnären själv tycker att han befinner sig i ett ”strukturerat kaos” och låter fantasin flöda utan exakta idéer. Jacob blandar färgerna direkt på duken och då ”kan allt hända”. Jacob har en egen teori; ju större duk, desto mer utrymme finns att skapa något unikt. Storleken kan alltså ha viss betydelse.

Julia Hetta, Grundmark Nilsson Gallery.
Detta är en sensation. Julia, född i Uppsala 1972, är en helt enastående konstnärlig fotograf. Hennes bilder är av högsta internationella klass, starka och säregna. En alternativ värld ”målas” upp inför mina ögon på detta helt nyöppnade galleri. Romantik, mystik, svärta och värme. Vissa fotografier för tankarna till klassiskt måleri. Julia är bland annat utbildad vid Gerrit Rietveldt Art Academy i Amsterdam. Missa inte detta.

Nu gör det inte längre så mycket att det börjar skymma och den lite kyliga luften kommer tillbaka. Värmen består. Det gäller bara att finna den. I konsten.

Foto: Lars Wickberg. (Utom Julia Hettas bild, som är hämtad från hennes hemsida).

Bilderna nedan: 1, Kira Malmsten. 2, Hans Eliasson. 3, Jacob Södergren. 4, Julia Hetta.

a2

a3

a4

a5

1 maj, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Herr Lows konstkrönika: Välkommen att möta Alexandra, Kira, Xylon, Jacob och Julia […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *