Västerbron: ”Allt är politik”

Skribent:

vasterbron

I mitten av april släppte Stockholmsbandet Västerbron sitt andra album Till vilket pris som helst. Precis som debuten Idiotologi är det ett album fyllt av snygga melodier och skarpa texter, punkig popmusik när den är som allra bäst. Vi ringde upp bandets sångare Peter Jonasson.

Efter att ni släppte låten Mall av Skandinavien så hotade Mall of Scandinavia att stämma er. Hur tänkte ni när ni fick det hotet?

– Vi tyckte mest att det var kul faktiskt. Vi fattade ju att de egentligen inte hade något att komma med. Men vi ville inte låta det gå obemärkt förbi, vi tyckte inte att de skulle få komma där med alla sina stora pengar och trycka till kulturen. Visst, vi bytte namn på låten till Vilse i varuhuset, men vi såg till att de fick en hel del badwill på köpet. Och det är vi glada för. Sen är det lite synd att vi fick mer uppmärksamhet än själva budskapet. Låten är ju konsumtionskritisk, och uppmärksamheten riktades väl mer mot oss istället, inte mot den kritiken.

Är videon inspelad i Mall of Scandinavia?

– Nej, jag hade börjat arbeta med videon innan, innan de började skicka trams-stämningar. Den är inspelad i Liljeholmsgallerian. Vi tänkte att vi skulle åka ut till Mall of Scandinavia men så orkade vi inte det. Så det blev Liljeholmsgallerian eftersom det var närmare och så fixade vi skylten där det står Mall av Skandinavien efteråt.

Vad var det som inspirerade dig att skriva Mall av Skandinavien från början?

– Det är Patrik som skrivit låtens grund, själva gitarrslingan och refrängen. Och så byggde jag ut hela låten med min vers. När han skriver refrängen så blir det lite jag som får bestämma vad det handlar om när jag skriver verserna. Inspirationen kommer från det allmänna tillståndet i världen, världskapitalismen, och att det inte är rätt väg att gå att konsumera som vi gör. Att bara konsumera utan att tänka efter, bara skita i vilket.

Hur brukar det gå till när du skriver texter?

– Texterna brukar skrivas rätt långt efter att låten är skriven. Det brukar finnas en slasktext som jag hittat på i replokalen, som funkar då direkt men som egentligen måste poleras en massa. Och det brukar vara den jag kör med tills cirka två dagar innan vi ska spela in låten. Så ingen vet riktigt hur låten går när vi spelar in den, säger Peter och skrattar.

Vad inspirerade dig till att skriva Rädd för din egen skugga?

– Patrik kom med textraden ”Jag är rädd för min egen skugga”. Men jag förstod inte riktigt vad han ville ha sagt med det så jag vände på det till ”Du är rädd för din egen skugga”. Den är ganska specifik nu, den handlar ju om en viss ledare för ett visst politiskt parti. Den går väldigt tydligt att applicera på honom men den går att applicera bredare också, på att en är rädd för sin egen skugga, på de mörka delarna i sig själv. Och på den här högernationalistiska strömningen i allmänhet.

Är Västerbron ett politiskt band?

– Ja, det skulle jag väl säga. Men allt är politik, vi är bara mer självklara. Låtar som t.ex. Röd, Blå, Brun och Rädd för din egen skugga är ju uppenbart politiska.

Hur gick det till när ni spelade in Till vilket pris som helst?

– Vi hade fem-sex låtar inrepade och klara, och så tog vi en helg för att spela in dem. Någon månad senare, när vi skrivit klart resten av låtarna, så tog vi en helg till och spelade in dem. Vi kom med klara och inrepade låtar och bara spelade in dem. Så det gick snabbt och enkelt. Vi spelade in vårt första album Idiotologi på samma sätt. Det funkade bra då så när vi skulle spela in igen så tänkte vi att nu gör vi på exakt samma sätt.

Är den nya skivan släppt på samma skivbolag som den förra?

– Alltså, egentligen är vi vårt eget skivbolag. Vi har en distributionsdeal genom Playground men vi är vårt eget skivbolag. Vi har fått en del erbjudanden från olika skivbolag, och det hade vi ju kunnat tackat ja till. Det hade varit skönt nu, när allt för skivan ska vara betalt men vi inte har fått in några pengar ännu. Men för oss har det varit viktigt att behålla kontrollen över vår musik. Att det är vi som har rättigheterna till vår egen musik och att ingen får komma och lägga sig i och säga åt oss vilka singlar vi ska släppa eller hur vi ska göra olika saker.

Kommer ni släppa något mer kring skivan?


– Vi snackade om det igår. Det är lätt gjort om vi släpper det digitalt så en singel till kanske det blir till sommaren. Vi kanske släpper något med någon ny b-sida, så det inte bara blir en låt som redan finns ute.

Har ni några spelningar på gång?

– Det närmaste nu är en fyradagars-turné i Norge. Sen spelar vi i Malmö den tjugosjunde, och dagen efter det på Debaser i Stockholm.

27 april, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *