Oh, Moon of Copenhagen – en Salome i världsklass

Skribent:

salome

Salome
Regissör: Stefan Herheim
Dirigent: Michael Boder
Scenograf: Heike Scheele
Kostymdesigner: Gesine Völlm
Koreograf: Micke Strid
Ljusdesign: Joachim Klein
Videodesign: Fettfilm
Premiär den 17 april på Det Kongelige Teater

Stefan Herheim sätter upp Salome, först i Oslo och nu har samma produktion hamnat i Köpenhamn. Dom nya operahusen är rätt lika i storlek, lätt att byta runt produktioner.

salome2Vad gör han(och hans team) av Wildes och Strauss´ SALOME? Dom gör underverk!
Dom gör natt . Natten och månen är centrala iu verket , en gigantisk stjärnkikare och dess ställning ger oss en redig fallos att vila ögonen på, den går upp och ner, snurrar, ger fyr…alla vill vara kapten, men Salome regerar på kommandobryggan.Resten är stjärnhimmel och lyx, lyx, lyx. En projicerbar himmel och sjärnbestödda väggar- som vore vi i en trettiotalets musikalfilm med Marika Rökk, planetarienumret. Nattklubben!
Alla kostymer är konturerade, beströdda, besatta med strass. En Swarowski-dröm!
Alla utom Fadern, Dottern och den osaliga Herodias. Denna gnistrande kommentar svarar bättre mot det backanaliska partituret än tex Konwitschnys avskalade bunker.

Platinablond regerar den högväxta jättedockan Salome partyt, men nåt våp är Ann Petersen inte. Det är skönt att se en Salome som känns fri i tanken och inte koketterar. Intelligent gestaltning, bravo! Fri och flott i rösten är hon- oftast, hon saknar lite botten på några ställen. Dock hade jag låtit henne dominera mer i dansen, dubletter dyker upp, dom där små och nätta, det blir ett shownummer i sagda UFA- film. Men det är ju HENNES dans till Herodes! Det känns som tillbaka 100 år inte sopranen dansar själv.

Och slutet. För mej är det enda gången Salome får tala med Jochanaan. Ensam. Tillslut

Men likt Järvefeldt i Stockholmsoperans förra Salome sker det mesta i ett myller, och statisterna här är manliga potentater från alla tider, Biskopar, judar, kejsare, tsarer.
Alla med minst ett kilo strass på. Det är roligt och välfunnen. Total strasskavaj bär Narraboth, Adam Frandsen, likt en Gatsby diamanterad. Adam Frandsen gör rollen fantastiskt bra, fri i spel och tenor med viss rondör- anställ den killen, nån, genast!

Myllret behövs. Det som sker när Herodes ber Salome dansa och ger löfte om vad som helst i betalning blir MER genant om många bevittnar det. Ännu mer när hon ber om Johannes Döparens huvud på ett fat- ett riskfyllt offer i det rådande politiska läget.

Från det att Herodes gör entré driver han spelet lika mycket som Salome. Vi är många lyckliga som sett Ragnar Ulfung briljera i denna roll. Tyvärr kommer den för sent för Johny van Hal, vokalt, diktionsmässigt och ifråga om scenisk ork och precision. Om inte Herodes är farlig i sin kåthet faller pjäsen- En plump i ett i övrigt lysande protokoll.

Best Supporting Actress går solklart- eller nattsvart-till Susanne Resmark som Herodias, här i kostym och frisyr Salomes svarta syster,en slags Spara och Slösa på helvetets rand.
Hennes sätt att i början parera och bejaka Herodes alla infall och lustar (jodå, här sätts det på), för att sen alltmer inse att hon nog måste tänka på sej själv- lysande! Och den rösten har det ju aldrig varit nåt fel på. Susannes fans har bara att flocka sej, och det är inte svårt, hundratals platser stod lediga. Har repertoarkunskapen smalnat av SÅ ILLA?

Det bästa till sist: John Lundgren! Den pojken från Mariestad som nästan skrev på som dansbandskung hos Bert Karlsson debuterar snart som Wotan i Bayreuth, förste svensk sedan 1951. Sån tur att han droppade dom leende guldbruna ögonen – för operakonsten!
Hans Jochanaan/Johannes Döparen LYSER av religiös och erotisk extas, samidigt som han bär en sorg över situationen och sin egen vilja att bejaka Salomes lustar-han vill inget hellre! Tillslut rör han vid hennes kropp- fantastiskt…och sången, sången!
Från Gud. Chapeau, som man säjer i Danmark , hatten av , John. Vi fick vara med, tack.

I slutscenen dyker han upp som jättehuvud som Salome kan klättra in och ut i, det är ganska kul, men när hon dessutom i början riktar sej mot Herodes vill jag säja: lugn!
Gestalta din Schlusszene, den är fantastisk! Men det är Stefan Herheim också. Åk dit!

SALOME: Ann Petersen
JOCHANAAN: John Lundgren
HERODES: Johny van Hal
HERODIAS: Susanne Resmark
NARRABOTH: Adam Frandsen
PAGEN:Sabrina Kögel
SOLDATER: Carsten Stabell, Patrick Schramm

22 april, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *