Unga finska konstnärer gästar Stockholm med nyskapande smyckedesign

Skribent:

DSCN8711

Vernissage. Elever från designinstitutet i Lahtis, på Finlandsinstitutet i Stockholm

Saimi Joutsi (bilden ovan) är en av trettiosju unga smyckekonstnärer från Finland som just nu visar fantastiska smycken på Finlandsinstitutet. Utställningen ger en god bild av nutida formgivning med innovativa detaljer, spännande materialval och stor fantasi.

Studerande och utexaminerade elever samlas i den vackra lilla vinterträdgården på Snickarbacken 2-4, alldeles invid Birger Jarlsgatan. Titlarna är fyndiga, roliga och poetiska: Tiny Dreams, Fortune Blocks, Lets go forwards. Forgive, If it isn´t Broke…then Break it, Jää, What if snow talked to you?, The Stronger One, Let the Water Take You, About Remembering, Free Will, Silver Wind, Shaped by Nature, Midway, Fly, Bug, About My Love, They can´t Catch Us.

Det är en fin presentation och de minglande besökarna blir extra upplivade av konstnärernas brinnande intresse av att berätta. Saimi Joutsi och de övriga kreatörerna får mig att förundras över alla små finurliga detaljer. Tillsammans har de skapat mästerverk.

Design- och konstinstitutet vid Lahtis yrkeshögskola beskrivs som Finlands ledande läroanstalt inom smyckedesign. Institutet har sina rötter i guldsmedsskolan som grundades 1939 och som senare blev en del av Lahtis designinstitut och till slut dagens Lahtis yrkeshögskola LAMK. I utbildningen lär sig smyckedesigners att tillämpa design thinking, använda sig av material som ädelmetaller och nyttja såväl manuella som digitala tekniker vid smyckestillverkandet. Vernissage för utställningen arrangeras i samband med ett seminarium om stadsplanering, som ordnas i Finlandsinstitutet i samarbete med Designinstitutet vid yrkeshögskolan i Lahtis LAMK.

Hyvää Suomi!

Bilderna nedan visar hur skickligt eleverna arbetar. Smycket på näst sista bilden har Saimi Joutsi skapat. Foto: Lars Wickberg

DSCN8678

DSCN8682

DSCN8684

DSCN8689

DSCN8700

11 april, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *