Ikoner – en utställning om att få finnas, öppnar på Fotografiska 21 mars

Skribent:

fotografiskaomattfafinnas

Ikoner – en utställning om att få finnas är titeln på en utställning som visas på Fotografiska i Stockholm 21 mars – 5 juni. Utställningen öppnar den 21 mars 2016, World Down Syndrome Day.

Ett pressmeddelande berättar om utställningen:
Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs syndrom.

Genom Glada Hudik-teaterns arbete har även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Med Ikoner – en utställning om att få finnas äntrar de nu även den fotografiska scenen.

Fotografiska är en inkluderande plats. Vi gillar mångfald, vi gillar demokrati och allas lika värde. ”Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing.” Ett uttalande med många bottnar och som blir extra tydligt i denna vår nya utställning om ikoner, framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, fotograferade av Emma Svensson. Ikoner som kulturer skapar för att vi alla ska ha något att förhålla sig till och drömma om. Det allmänmänskliga varandets ständiga kamp mellan hopp och förtvivlan, dröm och verklighet, begränsningar och möjligheter.

Förutom fotografierna visas även en film om föräldraskap av Emmynominerade Pieter ten Hoopen och Mattias Skoglund, samt ett ”bakom-reportage” om hur projektet vuxit fram och från när modellerna fotograferas.

En turné är redan inplanerad och i ständigt växande, då intresset är så stort.

Aftonbladet är starkt engagerad mediepartner. Bland annat kommer Aftonbladet TV att visa unikt rörligt material där vi får möta människorna bakom dessa fantastiska fotografier. Dessutom har Aftonbladets prisbelönta journalist Kerstin Weigl rest land och rike runt för att träffa och porträttera Ikonerna.

Ikoner – en utställning om att få finnas är ett samarbete mellan Fotografiska for Life, Glada Hudik-teatern och Aftonbladet. Öppningen sker på World Down Syndrom Day 21 mars (valet av datum anspelar på att människor med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nr 21 istället för det normala två).

I samband med öppningen av Ikoner – en utställning om att få finnas, arrangeras F Talks på Fotografiskas barscen måndag, tisdag & onsdag från kl 18.00 samt även guidade visningar i utställningen.

21 mars, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *