Q&A med James Minor, bokningsansvarig på SXSW

james

Mellan den 15 och 20 mars går branschfestivalen SXSW (utläses South by Southwest) av stapeln i Austin, Texas. I år gästas festivalen av flera svenska akter, däribland Dolce, Vulkano och Silvana Imam. Kulturbloggen ställde några frågor till festivalarrangören James Minor som ansvarar för att boka alla band.

SXSW visar upp massor med ny musik och du ansvarar för att boka alla akter. Vad har du i åtanke när du bestämmer vilka som ska spela?

– Det är en lång och ansträngande process. Sökande akter väljs genom en rigorös process baserat på kvalitet och individuell integritet. Det är inte enbart en frågan om vad vi tycker om bandet; det handlar även om bandet har nått en punkt i sin karriär att vi känner att en spelning på SXSW kan gynna dem.

Har du några heta tips bland banden som spelar i år? Vem tror du blir den stora hajpen på SXSW i år?

– Det där är alltid en svår fråga att besvara. Jag ser fram emot The Moonlandingz, som är Sean Lennon och några stycken från Fat White Family. Och så ser jag fram emot att se hur folk reagerar på Hip-Hop From Asia-showcaset vi anordnar i år. Det är det här grymma 80-talspostpunkbandet som heter Sad Lovers & Giants som gör sin första spelning i USA någonsin. När det kommer till vem som blir den stora hajpen så finns det ett par uppenbara, men det blir alltid några överraskningar också. I år tillhör Anderson .Paak definitivt dem som är på väg uppåt.

Vad tycker du personligen är bäst med SXSW?

– För mig är det känslan av att vi åstadkommer något som faktiskt betyder något. På många sätt finns vi till för att främja konversationer, oavsett om det är paneldiskussioner som äger rum på någon av våra konferenser, nätverkande med annat branschfolk, eller helt enkelt genom att ge artister vi tror på en chans att visa upp sin musik för världen.

Hur viktig är Austin som stad för festivalens vibe?

– Det är svårt att föreställa sig att SXSW skulle ha kunnat komma fram från någon annan plats än Austin. Det finns andra festivaler och konferenser som byggt sin modell efter oss, vissa med framgång. Men när det kommer till kritan hade inte SXSW varit detsamma någon annanstans.

De senaste åren har allt fler svenska akter uppträtt på SXSW. Vad har du för uppfattning av svensk musik? 

. Jag har alltid tycket att svensk musik varit fängslande. Det är ständigt i rörelse, på väg att förändras till något nytt, men styrkan med svenska akter är ofta låtarna. Du kan lätt se det i årets lineup. Jag ser fram emot att se Dolce, Silvana Imam, FEWS och Vulkano för att nämna några. Och de fyra akterna har nästan inget gemensamt.

10 mars, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *