Fotokonst: Erik Johansson bjuder in oss i synvillan

Skribent:

Fotogr. startbild

Erik Johansson, Imagine: Created Reality. Fotografiska, Stockholm

Bakom ett alldagligt namn döljer sig en mycket kreativ ung fotograf som med stor skicklighet omformar välbekanta miljöer till en alldeles egen värld. Kameran har blivit trollstav, med datorns hjälp. Resultatet här på Fotografiska är en enastående upplevelse. Det är barnsligt lekfullt – med ett vuxet perspektiv.

Erik föddes 1985 och har på kort tid utvecklat en alldeles egen unik stil. Vardagsmiljöer blir till ”det omöjliga” med total realism. Vi upplever nya världar i det välbekanta landskapet. Surrealistiskt, bitvis lite läskigt och mycket roligt. Detta är Erik Johansson första större utställning, men han börjar bli internationellt etablerad och allt mer respekterad.

– Verkligheten jag porträtterar finns, men i en annan skala. Det har blivit mitt livsuppdrag att skapa dessa världar, att alla dessa idéer som vill komma ut från mig, faktiskt får bli till. Jag brinner för att inspirera andra att våga leva ut sina fantasier och att skapa något som inspirerar till att utmana ingångna tankebanor, att väcka frågor, säger Erik Johansson.

Erik Johnsson driver en helt egen form av iscensatt fotografi där han i stor utsträckning arbetar med att bygga modeller. Materialen tar Johansson där han finner dem, konstruerar objekt av det han har runt omkring sig: Kartongrullar, mjöl, vatten och karamellfärg, eller varför inte lite kokosflarn för strukturens skull? Tillsammans bildar dessa analoga grundstenar bygget av de ting som figurerar i hans magiska inre värld: En ensam man bosatt i intet, ett träd på väg ner genom ett vattenfall av gräs, en väg som dras upp med en dragkedja.

Allt är byggt i liten skala där Johansson sedan använder Photoshop som en pensel för att sätta samman komponenterna till ett konstnärligt verk. Själv är han sedan unga år inspirerad av annan fotografi och konstnärer som Salvador Dali, Rene Magritte och M.C Escher samt Elsa Beskow och Sven Nordqvist för deras förmåga att berätta fantasieggande historier.

Erik Johansson får oss att undrande ställa den sinnesvidgande frågan: Varför skulle det inte kunna vara så här? Och om så är fallet, hur mycket annat omöjligt kan egentligen vara möjligt?

I samband med invigningen av utställningen på Fotografiska presenterades Erik Johanssons bok ”Imagine.” Den tog slut snabbt. En ny sändning är på väg, enligt personalen.

Fotografiska är stort, både till volym och fotografiskt innehåll. Ofta pågår samtidigt tre fyra utställningar här i det gamla tullhuset. Öppettiderna är generösa och knappast någon besökare lär bli besviken efter ett besök.

Bonustips: På Sergels torg, under fontänen, finns Fotografiska Concept Store, med MoMA (The Museum of Modern Art i New York) som tydlig förebild. Här säljs böcker och bilder i många olika format och prisklasser.

Foto: Lars Wickberg (Bilderna är något beskurna)

Fotogr 3

Fotogr 4

Fotogr 5

Fotogr. 1

Fotogr. 2

5 mars, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *