Konst: Upplev livets mysterium på Moderna Museet

Skribent:

MM 1

”Livet självt” på Moderna Museet i Stockholm

Knepigt och stort ämne, det här. Frågan om vad livet egentligen är, dess materialiteter och egenskaper visar sig vara svår att besvara. Här på Moderna Museet blandas naturvetenskap och konst och jag ser ett samband mellan detta och Christine Ödlunds ”Aether & Einstein” hos Magasin III.

Livet självt har sedan Aristoteles förblivit ett mysterium, trots otaliga försök att finna en definition inom såväl naturvetenskapen som filosofin. Inte ens med dagens avancerade teorier om komplexa system och den syntetiska biologins svindlande möjligheter, kan vi med bestämdhet säga varken vad som är vid liv eller vad liv består av. Ett försök att närma sig ämnet genom en konstutställning verkar därför motiverat – om så bara för att känna av vår oförmåga att finna tillfredställande svar.

Utställningen Livet självt sträcker sig från det tidiga 1900-talet då konstnärer i och vid sidan av det abstrakta avantgardet arbetade för att kategorisera tillvaron, fram till idag och den värld av objekt som befinner sig någonstans mellan det vi kallar vid liv och ett statiskt tillstånd.

Har man anlag för grubblerier kan det här kanske bli lite påfrestande. Men en liten fin minikatalog är hjälp på vägen. I gränslandet mellan vetenskap och fritt konstnärligt skapande visas mångfald och oväntade mönster. Det lever verkligen!

Ännu en gång placerar sig Moderna Museet i Stockholm bland de främsta och mest ambitiösa konsthallarna i världen. Ända sedan Pontus Hultén (1924-2006) köpte in amerikansk pop-konst på 60-talet, överskred budget kraftigt och fick hård kritik för detta, har museet haft en ledande roll fullt i klass med MoMA i New York.

Väl ute i verkligheten igen, den vardagliga tillvaron, har vi inte blivit mycket klokare. Livet är och förblir ett mysterium. Tack och lov.

TIPS: ”Kunstformen der Natur” av Ernst Haeckel (1834-1919) är en rikt och vackert illustrerad bok som skildrar senare delen av 1800-talet. Finns att bläddra i på utställningen.

Bland konstnärerna som visas i utställningen är Giovanni Anselmo, Olga Balema, Hicham Berrada, Joseph Beuys, Karl Blossfeldt, Victor Brauner, Trisha Donnelly, Pierre Huyghe, Tehching Hsieh, Josh Kline, Hilma af Klint, Mark Leckey, Helen Marten, Katja Novitskova, Philippe Parreno, Rachel Rose, Paul Thek och Rosemarie Trockel.
Curatorer: Daniel Birnbaum, Carsten Höller och Jo Widoff.

Foto: Lars Wickberg

MM 2

4 mars, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *