Kluvet land – radioserie om de människor som inte längre kan få hjälp av samhället, premiär torsdag 3 mars

Skribent:
Olov Antonsson, Maya Abdullah, Liselott Holm och Agneta Johansson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Olov Antonsson, Maya Abdullah, Liselott Holm och Agneta Johansson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Kluvet Land är en radioserie om människorna som får lita till sig själva istället för till samhället. Serien sänds i P1 och har premiär den 3 mars.

Ett pressmail från Sveriges radio berättar om serien:

Torsdag 3 mars är det premiär för serien Kluvet Land i P1. I Kluvet Land får lyssnarna möta de som inte längre kan räkna med att polisen kommer när de ringer, inte ens om de blir attackerade med järnrör. Men även företagarna på landsbygden som får kalla handen av banken och måste hitta andra lösningar för att överleva.

Både poliser och allmänheten oroar sig för hur den nya polisorganisationen ska fungera. Några av målen är att ”förstärka den polisiära närvaron i lokalsamhället” och att ha en ”synlig polis nära medborgarna”. Men verkligheten ser annorlunda ut på många håll.

Christer Svensson har jobbat som polis i Åsele i Västerbottens inland i över 30 år. Han har följt förändringen och sett inlandspolisen tunnas ut i kommuner som Åsele, Vilhelmina och Dorotea.

– Vi talar om hela södra Lappland här. Vi hoppas verkligen på fler poliser, men av femton pensionsavgångar de senaste åren, så har bara två tillsatts, berättar han.

I programmet berättar också Anders Bryntesson i Rossön i Jämtland om när han tog fast två misstänkta rattfyllerister, som kört av vägen i hans kvarter. Men polisen hade inte möjlighet att komma dit och en frustrerad Anders var tvungen att släppa de misstänkta rattfylleristerna.

– Ser vi en polis här, då höjer man på ögonbrynen. Och när de är så sällsynta, sänder det signaler att det är fritt fram för de som inte har rent mjöl i påsen, säger Anders Bryntesson.

I programmet får lyssnarna även möta Åsa Fjellström från Vilhelmina som attackerades av män med järnrör, när hon kom körande på en ödslig väg i inlandet.

– Jag skulle inte önska min värsta ovän att vara med om något sådant. Vi har nästan tappat tron på att samhället ska hjälpa oss, säger hon.

Men Kluvet Land handlar också om de som kämpar mot omgivningens fördomar. Ett ungt kommunalråd i Åsele, en skolassistent i invandrartäta Trollhättan och en glesbygdsgirl utanför Östersund – alla vill de förändra synen på sig själva som samhällets förlorare.

Tio program med Kluvet Land sänds i P1 på torsdagar kl.10.35–11.00 med start den 3 mars. Programmen finns för efterhandslyssning på www.sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

3 mars, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *