Ikoniskt verk framförs att kandidatelever på Stockholms konstnärliga högskola

Skribent:

ikonisktverk

Under mars månad kommer studenter vid Kandidatprogrammet i dans på Stockholms konstnärliga högskola att framföra Set and Reset/Reset, en bearbetning av Trisha Browns originalversion med musik av Laurie Anderson från 1983, och Der Bau – ett samtida verk av Isabelle Schad som aldrig tidigare visats i Sverige.

Verken framförs under en helaftonsföreställning och har premiär den 4 maj på DOCHs stora scen. Övriga speldatum är 5 mars, 8-12 mars, 15-19 mars, 21 och 22 mars.

Kristine Slettevold och Anna Grip som är programansvarig respektive lektor vid dansutbildningen berättar i ett pressmail om varför de valt att låta studenterna arbeta med just dessa två verk.

– För våra studenter är det här är en fantastisk möjlighet att få ta del av Trisha Brown’s betydelsefulla verk och samtidigt blicka in i Schads sfär av kroppen som material och kroppen som politik. Förutom de koreografiska arbeten som studenterna får möjlighet att arbeta med så är det även en enorm process att få göra dessa verk 5 kvällar i veckan och i 3 veckor. Studenterna lär sig båda styckena och alternerar mellan de två vilket också det ger en enorm erfarenhet att kunna skifta mellan två så olika fysiska utmaningar.

Set and Reset/Reset är ett av danshistoriens pionjärarbeten och Trisha Brown är en av vår tids stora föregångare och ikoner inom den postmoderna dansen och koreografin. Schads Der Bau (Boet) undersöker kroppens relation till sin omgivning och inte minst till sitt eget rum och space. Verket både refererar till och inspireras av Franz Kafkas ofullbordade novell med samma namn.

DOCH/BROWN/SCHAD erbjuder publiken en möjlighet att följa och stödja studenterna på utbildningen samt en chans att ta del av ett ikoniskt verk och en koreograf som aldrig tidigare visat något av sina arbeten i Sverige.

DOCH/BROWN/SCHAD
Set and Reset/Reset
Bearbetning av projekt för Stockholms konstnärliga högskola: Trisha Brown Dance Company
Koreografi Set och Reset (1983): Trisha Brown
Koreografi Set och Reset/Reset (2016): Kathleen Fisher
Musik: Laurie Anderson

Der Bau
Gruppversion
Koncept och koreografi: Isabelle Schad
Konstnärligt samarbete: Saša Božić, Laurent Goldring

Den 1 januari 2014 etablerades Stockholms konstnärliga högskola. DOCH Dans och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Stockholms dramatiska högskola har gått samman för att skapa en ledande internationell forsknings- och utbildningsmiljö.

22 februari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *