American Idiot – en musikal där musiken har huvudrollen

americanidiot

American Idiot på Cirkus Stockholm
Premiär 20 februari 2016
Betyg 4

American Idiot är en musikal, men Blixten som sätter upp den på Cirkus vill inte riktigt ens kalla den för musikal. ”American Idiot är ingen vanlig musikal utan mer som en pampig rockkonsert med sångare, dansare och ett liveband som gestaltar Green Days klassiska hits på scen.” står det i reklamen inför premiären. American idiot är en musikal som exploderar på Cirkus scen. Viktor Norén i rollen som Johnny är extremt bra. Närvaron och rösten på scenen räcker ändå upp till översta raden på läktaren.

21 guns är för mig kvällens absoluta höjdpunkt, men detta är en musikal som inte bara har en eller två stora låtar. Här är dom många. De tre största är American idiot, Boulevard Of Broken Dreams och Wake Me Up When September Ends.

Storyn i American idiot är tunn, men ska den sammanfattas i en mening så handlar den om unga män som sumpar chanser och möjligheter. Manus får nog plats på några postit-lappar. Den kretsar kring de tre vännerna Johnny (Viktor Norén), Tunny (Alexander Lycke) och Will (Petter Snive) som försöker komma på vad de ska göra. Med tillvaron och med livet. Välja kärleken eller det destruktiva livet, om det nu blir något liv över.

Kvinnorollerna är svaga och perifera, och används mest för att ge de manliga karaktärerna mer djup. Detta är en svaghet i musikalen, och då spelar det igen roll att Nina Knutsson (Heather) och Frida Modén (Whatsername) gör sina roller med bravur, men de har inte så mycket att spela med. Scenografin, är väldigt långt från originaluppsättningens. Pengarna tog slut efter det att man hyrt de fyra LCD-skärmarna.

American Idiot en stark musikal, där musiken spelar huvudrollen.

Foto: Micke Sandström

americanidiot2

americanidiot3

americanidiot4

21 februari, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *