South Park-duons musikal The Book of Mormon till Stockholm 2017

Skribent:

southparkmusical

Två skämttecknare utmanade Broadway – och lyckades.
Nästa vår kommer duon bakom South Park till China Teatern, med breda
satirmusikalen The Book of Mormon.
Duon har valt med omsorg: Stockholm blir trea i världen, efter Broadway och West End.

Ett pressmeddelande berättar:
En för svenskar lite okänd religion, belyst i komisk och hejdlös form. Sjungande killar i vita
skjortor och slipsar, med varsin bibel i hand. Dialogen i The Book of Mormon är fräck och balanserar på gränsen till vad som går att säga på en teaterscen. Förklaringen är enkel. Föreställningen är skriven av duon Trey Parker och

Matt Stone, skaparna av satiriska tv-serien South Park. College-kompisarna Parker och Stone är uppvuxna i Colorado, staten som tillsammans med Utah och Nevada är landets starka mormon-fästen. Tack vare upphovsmännens kärlek till musikalgenren landar skämten rätt, vilket bäddat för framgångarna på Broadway och i
Londons West End. Musiken är skriven av Frozen-kompositören Robert Lopez. Det amerikanska manuset ska översättas av Anders Albien, tillika regissör för musikalen.

I musikalen får publiken följa två unga, naivt optimistiska missionärer. En av dem ser fram emot ett lyxigt uppdrag i soliga Florida, men bägge landar istället i en liten by i Uganda för att missionera. Iförda nystrukna vita skjortor, varsin bibel och bländvita leenden. I byn möter de unga pojkarna en befolkning som är helt ointresserade av en eventuellt godhjärtad gud. Snarare är byborna bekymrade över sin fattigdom, aids och vem som förtrycks mest av byns krigsherre. Kulturkrockarna bäddar för dråpligheter, när missionärerna fortsätter sitt strävsamma arbete med att försöka omvända den desillusionerade befolkningen.

Oavsett hur mormonkyrkan lyckas i Uganda, har The Book of Mormon frälst musikalpubliken. Föreställningen nominerades till 14 och tilldelades nio Tony Awards 2011, efter Broadway-premiären samma år. På grund av publiktrycket har Broadway-teatern till och med drabbats av biljettförfalskare, vilket är ytterst ovanligt.

Fotnot. Sedan premiären 2011 har musikalen sålt 2,2 miljoner biljetter, enbart på Broadway. Den siffran är bättre än allt annat på Manhattan, under samma period. Inte ens Lion King eller The Plantom of the Opera kan mäta sig med The Book of Mormon. Nordiska premiären är planerad till januari 2017, veckan efter ska Parker och Stone sjösätta Melbourne-versionen.

Regi: Anders Albien

17 februari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *