Kritikerhyllade Medea sänds live på bio från Kungliga Operan

medealive

Daniel Börtz helt nyskrivna opera blir Euripides antika tragedi från 431 f. Kr. – moderniserat av Agneta Pleijel och Jan Stolpe har beskrivits en intensiv psykologisk upplevelse där Medeas rasande, blodiga hämnd står i centrum. Den visas på Kungliga Operan och kommer nu att sändas live på bio därifrån.

Ett pressmeddelande berättar:
Medea är en historia om kärlek, svek och hämnd. Medea, som är en av världslitteraturens mest omtalade gestalter, har övergett sin egen familj, offrat allt för sin make Jason och kommit som flykting till ett nytt land. Väl där lämnas hon av Jason som bittert får ångra sitt beslut.

Uppsättningen regisseras av Stefan Larsson, teaterchef på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. Medea är hans debut som operaregissör.

Den stora titelrollen kreeras av sopranen Emma Vetter, som fått idel lovord för sin tolkning. Som Jason hörs barytonen Karl-Magnus Fredriksson och rollen som Amman görs av Marianne Eklöf. Dessutom medverkar Operans solister, 27 damer ur Kungliga Operans kör samt Jonas Malmsjö som berättare.

På dirigentpulten står den i Tyskland verksamme Patrik Ringborg, som under 2015 uruppfört Hans Gefors Notorious på GöteborgsOperan. Ringborg blev SvD:s operapristagare 2014 och toppar tidskriften Opus färska lista för 2015.

Musik: Daniel Börtz
Text: Euripides
Svensk tolkning: Agneta Pleijel/Jan Stolpe
Dirigent: Patrik Ringborg
Regi: Stefan Larsson
Scenografi: Rufus Didwiszus
Kostym: Nina Sandström
Ljus: Torben Lendorph
Dramaturg: Katarina Aronsson

I rollerna:
Emma Vetter (Medea), Karl-Magnus Fredriksson (Jason), John Erik Eleby (Kreon), Niklas Björling Rygert (Aigeus), Johanna Rudström (Den okända unga kvinnan), Jonas Malmsjö (Budbäraren (talroll))
Damer ur Kungliga Operans kör
Kungliga Hovkapellet

Text: Framförs på svenska med svensk text
Beräknad längd: 2 tim 40 min inkl. 1 paus
Visas: 13 februari 19.00

Foto: Carl Thorborg

4 februari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *