Äntligen, Ronja Rövardotter som anime – i SVT från Studio Ghibli

ronja_anime

Den japanska animeproducenten Studio Ghibli, har skapat flera nationella succéer som ”Min granne Totoro”, ”Kikis expressbud” och ”Spirited Away”. Nu har Gorō Miyazaki, son till grundaren av animestudion och en av Japans mest framgångsrika filmskapare, Hayao Miyazaki, fått tillåtelse av Astrid Lindgrens arvtagare att göra en tv-serie av Ronja Rövardotter.

1984 sändes vårt svenska nationalhelgon Astrid Lindgrens berättelse Ronja Rövardotter på svensk tv i regi avTage Danielsson, med Hanna Zetterberg som Ronja, Lena Nyman som Lovis och Allan Edwall som Skalle-Per. Den tecknade japanska versionen premiärsändes i Japan hösten 2014 och har nu kommit till Sveriges Television, till barnkanalen.

Den svenska versionen är väl mer eller mindre legendarisk här. Jag tycker den japanska versionen, som innehåller 26 avsnitt, fungerar bra. Det blir en spännande blandning av den svenska berättelsen med mystiska varelser som vildvittror och rumpnissar. Det märks att det är en anime från just Studio Ghibli. Rövarna har många attribut som påminner om karaktärer ur den japanska samurajhistorien, med fattiga bönder och samurajer. Samtidigt finns den vackra berättelsen av Astrid Lindgren kvar som grund.

Det berättas i medier om att Hayao Miyazaki, grundaren av Studio Ghibli, redan på 1970-talet försökte övertala Astrid Lindgren att få rättigheterna att spela in en version av Pippi Långstrump. Han fick hela tiden nej. Nu har hans son istället fått rättigheterna att göra en version av Rönja Rövardotter, också det en stark ung flicka.

Musiken är kanske seriens sämsta del, den är väldigt typisk japansk anime och kunde varit till vilken anime som helst. Men utöver det tycker jag sammanblandning av Astrid Lindgrens saga och japansk anime blev en spännande mix.

Svenska Dagbladets recensent gav serien betyg 4 av 6 och menar att serien blir som bäst efter ett par avsnitt när Birk och Ronja träffas. Innan dess tar Ronjas pappa, rövarhövdingen Matiis lite för stor plats.
Av den anledningen tar det fyra avsnitt innan serien kommer igång på riktigt i och med BirkS och Ronjas hoppduell över helvetesgapet. Och inte förrän i avsnitt 10, då Ronja fastnar med foten i rumpnissarnas tak, börjar den kännas på allvar. Scenen när vildvittran sliter och drar i hennes hår för att få med henne till sina systrar är en sådan som kräver föräldranärvaro i tv-soffan.

Ronja Rövardotter hade premiär i Barnkanalen lördagen den 30 januari, 20:00, och finns förstås att se på SVT Play ett tag framöver.

2 februari, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *