Musiktips

Progressiv Circus åter i Helsingborg

Progressiv Circus är ett sydsvenskt festivalinitiativ för att främja intresset för progressiv rockmusik. Genom åren har arrangörerna lyckats skaffa fram startfält som gett festivalen ett mycket gott rykte bland fansen. Förra året spelade ett av åttiotalets stora band i genren, IQ. Mycket folk hade sökt sig till Slagthuset i Malmö, som det året huserade festivalen. I år arrangeras den återigen i Helsingborg där den egentligen hör hemma. Jag var inbokad för att recensera från Malmö förra året men det blev ingen recension på grund av datorhaveri på natten efter festivalen. Jag satt på mitt hotellrum och skrev inspirerat och fick…

Fortsätt läsa…

Årets Bästa Album: Petter

Ett gäng hip-hopakter, rockdrottningar och en och annan rockgubbe. Kulturbloggens Petter Stjernstedt listar de bästa albumen från det starka musikåret 2016. Bästa album 2016 1. Blood Orange – Freetown Sound 2. Beyonce – Lemonade 3. Laura Mvula – The Dreaming Room 4. Leonard Cohen – You Want It Darker 5. The Avalanches – Wildflower 6. Nick Cave and The Bad Seeds – Skeleton Tree 7. P.J Harvey – The Hope Six Demolition Project 8. Anderson. Paak – Malibu 9. Skepta – Konnichiwa 10. Mitski – Puberty 2 11. Frida Hyvönen – Kvinnor och barn 12. Weyes Blood – Front Raw…

Fortsätt läsa…

15 december, 2016

Sex tips inför Bråvalla 2016

Bråvalla 2016 är den fjärde versionen av festivalen, och den är här för ett antal år framåt. Det finns ett tio-årigt avtal mellan arrangören Scorpio och Norrköping kommun. I år tjuvstartar festivalen redan idag onsdag, och det känns bra. Kanske ett sätt att bli av med de största problemen som varit att ta sig in till festivalen. När Kulturbloggen väl är på plats, så är det vissa saker vi inte vill missa. Här är sex akter vi ser fram emot på Bråvalla 2016.   6. Bring me the horizon, Panorama, torsdag 16.00 Vi vet, dom har varit ett antal gånger…

Fortsätt läsa…

Premiär: Faun Fables – Country House Waits

Skribent:

Du vill höra något nytt av Faun Fables och du vill höra det nu? Då har du tur för väntan är över. Sex år efter att de senast samlades över ny musik kommer här Country House Waits, det första smakprovet från deras kommande album Born of the Son som släpps via Drag City den 22 juli. Lyssna på Country House Waits här:

The Cure debuterade två nya låtar på turnépremiären

När The Cure under gårdagen kickade igång sin världsturné, som bland annat når Stockholm och Göteborg i oktober, i New Orleans fick två helt nya låtar plats i den 28 låtar långa setlisten. Med tanke på att bandets senaste album, 4:13 Dream, släpptes 2008 så antyder dessa nya låtar troligtvis att någonting är i görningen. Lyssna på de två nya låtarna, som heter Step Into the Light och It Can Never Be the Same, här nedan:

Premiär: Leo Skywell – Born Too Loose

Efter att tidigare ha delat med sig av de två singlarna Leisure/Desperation och Seduction Techniques återvänder den Göteborgs-baserade sångaren Leo Skywell med ytterligare en singel som även den släpps via Birds Records. På Born Too Loose visar han att han är en uppstickande artist värd att hålla båda ögonen på. Den disco-influerade refrängen sätter sig liksom på hjärnan direkt, i en mer rättvis värld hade detta varit årets sommarplåga. ”Låten är ifrågasättande av vad det är att vara sig själv kontra personen en blir i andras ögon,” berättar Leo i ett mail. ”Jag inspirerades mycket av Leaving Las Vegas och Nicolas…

Fortsätt läsa…

Lyssna: Minski – Happy

Mitskis Dead Oceans-debut, Puberty 2, ser ut att kunna bli något utöver det vanliga. Men låt dig inte luras av att det andra smakprovet därifrån heter Happy, ty det här rör sig snarare om närmre titelns antites, och medan låten trappas upp är det omöjligt att inte ryckas med av de smått psykedeliska gitarrerna. Lyssna på Happy här:

Lyssna: Boys – All My Friends

Boys, som är HOLY-gitarristen Nora Karlssons soloprojekt, har redan hunnit bygga sig ett namn på den svenska livescenen. Men med nya singeln All My Friends — nej, det är inte en LCD Soundsystem-cover — känns det som att de tar ytterligare ett steg att bli ett lofi-band att verkligen hålla koll på. All My Friends är ett dubbeleggat svärd som å ena sidan sprudlar av lågmält ljuvlig melankoli, men med sitt mysigt psykedeliska sound också känns extremt somrig. Den 20 maj följer Boys dessutom upp förra årets debut med nya EP:n Love on Tour som släpps via PNKSLM Recordings. Lyssna på…

Fortsätt läsa…

Lyssna: Alicia Keys – In Common

Alicia Keys är tillbaka med sitt första musiksläpp på fyra år. In Common är det första smakprovet från hennes kommande, sjätte album som släpps senare i sommar via RCA Records och speglar hennes rötter i New Yorks hiphopkultur. “Vi har alla våra problem, våra utmaningar,” säger Alicia. ”Vi är alla röriga men det är alright. Faktum är att det är det som hjälper oss att förstå oss på varandra. För mig är det vackert.” Lyssna på In Common här:

Lyssna: Local Natives – Past Lives

Senast vi hörde från Local Natives var för tre år sedan när de släppte sitt andra album Hummingbird. Nu är Los Angeles-gruppen tillbaka med nytt material. Så här säger sångaren/basisten Taylor Rice om nya låten Past Lives: ”The world is not static, it’s made new over and over again. But we tend to live the same patterns in a loop, loving the same way, wrestling the same demons, the same dynamics playing out around us again and again. Untangling every moment and decision that led us to where we are now can make fate feel concrete, inescapable. But our world…

Fortsätt läsa…

Lyssna: Anton Kristiansson – Girl$

Efter att ha rappat över BD och gjort The Smiths-influerad indie återvände Anton Kristiansson med en mer ironiskt klubbig framtoning på förra årets Aloe Vera. På nya singeln Girl$ från kommande EP:n City Karaoke fortsätter han i samma spår. Han sjunger bland annat om att dricka en flaska Prosecco på tre minuter och bli utslängd från klubben. Utmärkta teman för en sommarplåga, inte sant? Lyssna på Girl$ här:

Lyssna: Patience – The Church

Roxanne Clifford, som tidigare frontade London-bandet Veronica Falls, släpper ny musik under namnet Patience. Debutsingeln The Church är en romantiskt 80-talsdoftande och italodisco-influerad danslåt som inte helt sällan för tankarna till band som Chromatics och Nite Jewel. Du kan se musikvideon till The Church här.

Lyssna: Maria – Birches

Maria Andersson, som tidigare frontade Sahara Hotnights men nu gått solo, följer upp debutsingeln End of Conversation med ytterligare en succélåt. Med sitt inbjudande sound är Birches ett vårtecken som med textraden ”If you feel like coming back, then it’s the same as you when left, only the memory gets stronger” också inger den tröstande känslan att allt faktiskt är bestående. Soloalbumet Succession släpps den 29 april. Lyssna på Birches här:

Lyssna: Big Deal – Avalanche

Senare i år återvänder London-kvartetten Big Deal med sitt tredje album Say Yes. Efter att ha droppat titelspåret tidigare i år delar de nu även med sig av albumets ledsingel Avalanche. Med sin hybrid av skriksång, feta gitarr-riff och melodikänsla är det en fysisk omöjlighet att inte ryckas med. Lyssna på Avalanche här:

Lyssna: Mercury Girls – Ariana

Den 20 maj släpper Philadelphia-bandet Mercury Girls sin nya singel Ariana (tillsammans med B-sidan All That Heaven Allows) via Slumberland Records, men redan nu kan du lyssna på den ösiga röran av effekter och vårkänslor här nedan:

Lyssna: Maria Usbeck – Uno De Tus Ojos

Maria Usbeck har delat med sig av ytterligare ett smakprov från sitt kommande album, Amparo, som släpps via Labrador den 27 maj. Una De Tus Ojos är som en tropisk dröm där Usbecks spanskspråkiga sång över de svalkande arrangemangen får oss att vilja plocka fram paraplydrinkarna. Låtarna på albumet kom till under en treårsperiod och skrevs lite varstans i världen, däribland i Ecuador, Buenos Aires, Santiago, Barcelona, Lissabon, Påsköarna, Costa Rica, Florida, Los Angeles och i hennes hem i Brooklyn. Albumet spelades därefter in tillsammans med Caroline Polachek från Chairlift. Lyssna på Uno De Tus Ojos här:

Lyssna: Adrian Modiggård – En annan människa

Med inspiration från såväl 60- och 70-talets soul och bluesrock till den svenska vistraditionen gör Adrian Modiggård musik med hög igenkänningsfaktor. När han förra året tilldelades Ted Gärdestad-priset löd motiveringen: ”Det är musik vi känner igen, men som ändå känns helt ny.” Inför släppet av hans debutalbum, En tid i en stad i ett land, den 22 april delar han nu med sig av den Jakob Hellman-doftande singeln En annan människa. Från albumet har vi tidigare kunnat höra de två spåren Dans på rosor och Sagt vem du e, den sistnämnda gästades av Miriam Bryant. Lyssna på En annan människa…

Fortsätt läsa…

Lyssna: Half Moon Nima – Jail

Drömsk, gitarrbaserad indiepop när den är som bäst. Den tidigare Georgian Waters-gitarristen Nima Ak har släppt solosingel under namnet Half Moon Nima. I en Facebook-status skriver han att det är den ”första låten i en serie av inspelningar som jag har gjort under hösten.”  Jail. är drömsk, gitarrbaserad indiepop som bitvis för tankarna till ett somrigare The War on Drugs eller Wild Nothing. Lyssna på Jail. här:

Yumi Zouma släpper debutalbum

2014 års The Brae har redan fått en klassikerstämpel. Efter ett par EP:s låter nu den nyzeeländska mjukdisco-kvartetten Yumi Zouma meddela att ett debutalbum är på ingång. Yoncalla släpps via Cascine senare i vår. Lyssna på första singeln, Keep It Close to Me, här nedan:

CHANCVN släpper debutsingel

Stockholmstrion CHANCVN släpper idag sin drömpoppiga debutsingel Heart Out via nya skivbolaget VÅRØ. Du kan lyssna på låten och läsa vår intervju med bandets sångare Vanja Steinholtz här nedan. Hur lärde ni känna varandra och vad fick er att börja göra musik ihop? – Jag och Sandra har känt varandra i några år och alltid älskat varandras musik. Nyårsafton 14/15 stod jag på en balkong och lovade mig själv att starta ett band. Sandra stod bredvid mig så hon blev gitarrist. Vi spelade ihop ett tag och saknade trummor. Alla vägar ledde oss fram till Jesper. Er debutsingel, Heart Out, släpps…

Fortsätt läsa…

Nästa sida »